Vissen, haaien en roggen in de Noordzee
15 november, 2016De Noordzee is een geweldige broedplaats van leven, met unieke diersoorten, historische wrakken en koudwaterkoralen. Het Nederlandse deel van de Noordzee bevat zo’n 145 soorten vis, inclusief diverse soorten haaien en roggen. Er zwemt vooral veel kabeljauw, haring, platvis en makreel rond. Wist jij dat er in de Noordzee haaien zijn van wel 9 meter?
Kabeljauw tussen de scheepswrakken
De kabeljauw is een vissoort die veel voorkomt in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De vissen bevinden zich vaak tussen de wrakken die op de bodem van de Noordzee liggen, omdat daar genoeg te eten is. De gemiddelde kabeljauw is zo’n 85 centimeter lang, maar ze kunnen tot wel 150 centimeter worden. Zulke grote exemplaren zijn tegenwoordig zeldzaam door de overbevissing in de laatste decennia. De grootste kabeljauw ooit werd gevangen in Noord-Amerika: deze vis had het gewicht en de afmetingen van een volwassen man, met zijn 95 kilo en lengte van 180 centimeter.
Scholen makreel
De makreel is een vis met een groot leefgebied: hij komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee en Zwarte Zee. De vis wordt 30 tot 50 centimeter lang. Makrelen zwemmen in scholen dicht bij het wateroppervlak. Ga je zeevissen, dan zoekt de kapitein de scholen makreel met een speciale viszoeker: je hebt met deze dieptemeter inzicht in het bodemverloop, de aanwezigheid van planten en vis. De kapitein blijft met het schip boven de makreel drijven, zodat je alleen nog je hengel hoeft uit te gooien om lekker veel makreel te vangen.
Haaien van 9 meter
Er zwemmen ongeveer 11 soorten haaien rond in de Noordzee, waaronder de kleine donkerbuiklantaarnhaai, die maximaal 50 centimeter lang wordt, en de reuzenhaai, die tot wel 9 meter (!) lang kan worden. De doornhaai, haringhaai en hondshaai komen het meest voor. Je hoeft echter niet bang te zijn, want de haaien in de Noordzee zijn ongevaarlijk voor mensen. Zelfs de reuzenhaai doet geen vlieg kwaad en leeft voornamelijk van plankton. Bovendien komen ze niet vaak naar de kust; ze leven in diep water en vangen daar hun maaltijden, bestaande uit haring en makreel.
10 soorten roggen
In de Noordzee komen 10 verschillende soorten roggen voor. Ze liggen het grootste deel van de tijd stil op de bodem van de zee te wachten tot er een prooi voorbijkomt. Kleine soorten als de gevlekte rog, sterrog en stekelrog zie je het vaakst. De grotere roggen, zoals de vleet (met een gemiddelde lengte van 1 meter) en de pijlstaartrog (die ongeveer 140 centimeter lang wordt) zijn door de overbevissing in de afgelopen decennia een zeldzaamheid geworden in de Noordzee.
Miljoenen haringen
Haringen leven in enorme scholen: vaak bestaat een school uit miljoenen vissen. Overdag zwemmen ze in diep zeewater, maar ’s avonds zwemmen ze naar het wateroppervlak: Ze volgen namelijk hun prooi, plankton. Haringen zijn belangrijk voor het leven in de Noordzee, als belangrijke voedselbron voor roofvissen, zeehonden, walvisachtigen en zeevogels.
Platvissen: verstopt op de bodem
De meeste platvissen, zoals de schar, tong, schol en griet, bevinden zich op de bodem van de Noordzee. Net als de roggen liggen ze op de bodem te wachten op nietsvermoedende prooien. Ze passen zich aan de kleur van de bodem aan, zodat ze altijd goed gecamoufleerd zijn. Platvissen worden geboren als rondvissen met aan beide kanten van hun kop een oog. Wanneer ze volwassen worden, verschuift een van de ogen naar de andere kant, zodat de platvis twee ogen kan gebruiken terwijl hij op de bodem van de zee ligt.
Zeevissen met Sportvisserij Mercuur
Van deze vele soorten vissen worden zo’n 25 verschillende exemplaren met regelmaat gevangen. Het gaat hierbij vooral om kabeljauwachtigen, platvissen, haring, sprot, zandspiering en makreel. Sportvisserij Mercuur vaart elke dag uit voor een heerlijke dag sportvissen op de Noordzee. Eenmaal op zee zetten wij koers naar de meest visrijke gebieden. Wil je een dagje sportvissen, makreelvissen of kabeljauwvissen? Bekijk onze reserveringskalender en reserveer online een recreatieve dag sportvissen bij Sportvisserij Mercuur.