Een wedstrijd bootvissen op zee? Zo gaat dat in zijn werk
28 mei, 2021Sportvissen is vaak erg competitief. Je merkt het waarschijnlijk al wanneer je met je vrienden gaat sportvissen. Onderling heerst er toch altijd een licht competitief sfeertje. Hebben jullie ook weddenschappen lopen over wie de grootste vis vangt of wie de meeste vissen vangt? Waarom zou je deze competitieve instelling niet doorzetten en meedoen aan een viswedstrijd? Jaarlijks worden er veel wedstrijden georganiseerd, zo ook voor het sportvissen op zee. In deze blog lichten we toe wat je kunt verwachten van een wedstrijd op zee.
Wat zijn de vereisten om mee te doen aan een sportviswedstrijd op zee?
In principe kan iedereen meedoen met een sportviswedstrijd: van jong tot oud. Per wedstrijd is het echter wel belangrijk om te kijken wat de vereisten zijn. Over het algemeen hanteren wedstrijden namelijk een minimumleeftijd van 15 jaar oud. Om het overzichtelijk te houden, kennen veel wedstrijden een maximum aantal deelnemers. Let dus goed op de datum van inschrijving en wees op tijd! Verder is het natuurlijk belangrijk om aan alle vereisten (hengels, aas enzovoort) en reglementen van de wedstrijd te voldoen.
Hoe gaat een wedstrijd in zijn werk?
Elke wedstrijd is natuurlijk anders, maar over het algemeen kent elke wedstrijd meerdere dagen waar de vissers los gaan op zee. Een voorbeeld van een wedstrijd kan zijn dat je 3 verschillende dagen gaat vissen op zee. Elke dag kent de wedstrijd een tijdslimiet. Zo krijg je bijvoorbeeld 2 uur de tijd om zoveel mogelijk vissen te vangen. Het is dus belangrijk dat je over alle 3 de dagen goed presteert. Vooraf wordt natuurlijk duidelijk gecommuniceerd wat de reglementen zijn.
Wanneer win je de wedstrijd?
Per wedstrijd worden er verschillende punten gegeven om te bepalen wie er heeft gewonnen. Van tevoren weet je al welke vissoorten de meeste punten opleveren. Ga je bijvoorbeeld bootvissen op de Noordzee, dan weet je dat sommige vissoorten makkelijker te vangen zijn dan anderen. Voor een schar/steenbolk zullen bijvoorbeeld minder vangstpunten worden uitgekeerd dan de vangst van een zeebaars. Over het algemeen worden haaien- en roggensoorten het hoogst gewaardeerd. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en degene met de meeste punten aan het einde van een dag krijgt bijvoorbeeld 1 klassementspunt. De nummer 2 van die dag krijgt 2 klassementspunten. De gene met de minste klassementspunten, wint dus de wedstrijd. Als je niks op een dag hebt gevangen, dan kun je zelfs strafpunten krijgen. Dan wordt het wel erg lastig om nog te winnen.
Als je wilt oefenen met het vangen van kabeljauw en makreel, vaar dan mee uit op de Mercuur. We zijn gespecialiseerd in het wrakvissen op de Noordzee.
Sportvissen als ontspanning?
Wil je sportvissen voor de competitieve uitdaging of kies je toch voor de ontspanning? Bij Sportvisserij Mercuur kan het allebei. Vaar mee met de Mercuur op de Noordzee en krijg tips van onze ervaren vissers. Zo ben je optimaal voorbereid op je volgende wedstrijd!
Direct reserveren